Ajurveda poudarja, da pravilna prehrana predstavlja temelj vseh zdravilnih terapij. Hrana je prvi in najpomembnejši vidik zdravja. Zadnje čase je veliko govora okoli vprašanja surove hrane v primerjavi s kuhano hrano.
Surova hrana ali kuhana hrana? Potrebujemo oboje.
Ajurveda na splošno priporoča surovo hrano za razstrupljanje, vendar ne za dolgoročno vzdrževanje zdravja.
Razlog je pogosto ta, da “Agni” ali prebavni ogenj ni dovolj močan za prebavo veliko surove hrane. To je še posebej pomembno pri tistih, ki so bolni ali tisti z Vata konstitucijo, ki imajo že po naravi običajno slabo ali spremenljivo prebavno moč. Ljudje s Kapa konstitucijo, torej ljudje počasne presnove in počasne prebave, so pogosto oslabljeni tudi zaradi preveč surove hrane.
Surova hrana poveča v telesu in umu element zraka in etra. Kuhana hrana je boljša za povečanje elementa zemlje in vode, torej Kapa komponente, prav tako pa poveča tudi Pita element (ogenj).
Surova živila spodbujajo naše bolj subtilne občutljivosti uma, povečujejo našo prano. Surova prehrana je del tradicionalne Jogijske prehrane in se uporablja točno zato, da se poveča prana. Surova živila so hranilno bogata, polna encimov, vitaminov, mineralov in zagotovo imajo svoje mesto v naši prehrani.
Vendar pa večina od nas, preprosto nima prebavnega ognja, ki bi lahko prebavljal surovo hrano na dolgi rok.
Kuhana hrana je po navadi lažje prebavljiva in pogosto dobra prehrana ni toliko, kaj jemo, ampak kaj lahko prebavimo.
Moj odgovor je, da jemo blago oparjeno zelenjavo, vsaj 30% (ali več) surove hrane, pijemo sveže zelenjavne sokove, jemo sadje, ki ga zrelega utrgamo iz drevesa in uporabljamo začimbe za izboljšanje prebave.
Poslušajte svoje telo.
V zimskem času boste verjetno hrepeneli po toplejših živilih, kot so juhe, poleti pa si boste verjetno želeli več surove hrane, kot so solate.
Ko telo postane čistejše, bo tudi vaša sposobnost za prebavo več surove hrane postala močnejša in ugotovili boste, da se vaša energija, jasnost in zdravje izboljšujejo.