Po Ajurvedi redna uporaba prekuhane vroče vode krepi naš imunski sistem, mu daje moč in energijo. Na vzhodu je pitje vroče vode nekaj samoumevnega. V državah, kot so Indija, Kitajska, Japonska in podobno je tovrstna praksa del več tisočletne tradicije.
Spomnim se, ko sem prišla v Indijo opravljat raziskovalno delo. Po dolgi vožnji iz letališča do ašrama, ki je bil moja prva točka začrtane poti, sem bila že pošteno dehidrirana. Prva stvar, ki ob prihodu prosim dekle je kozarec vode, a ta me napoti v sobo in zamomlja, da prinese. Čakam 5 minut, 10 minut, no po 20 minutah pa le potrka. Odprem in zagledam decilitrski kozarček iz katerega se kadi, v njem pa temno rjavkasta korenina, ki je vodi dajala videz blatne mlakuže. »O moj bog«, si mislim, »kaj šele bo«. Seveda pa je šlo za popolnoma pričakovano gesto, kot boste lahko ugotovili v nadaljevanju.
Zakaj prekuhavati vodo?
Bistvo prekuhavanja vode je večplastno. Pomembnejša razloga sta predvsem ta, da prekuhana voda uničuje mikroorganizme in pospešuje odlaganje kemičnih nečistoč iz vode. Če zavrete navadno vodo iz pipe in pustite, da vre vsaj 5 minut in jo zatem ohladite, boste lahko našli ostanke škodljivih snovi. Torej, prvi rezultat kuhanja je mikrobiološka in kemična kakovost vode. Drug namen prekuhavanja je bolj subtilen, vendar enako pomemben. Voda je glavno topilo v številnih biokemičnih reakcijah, ki se nenehno dogajajo v našem telesu. Voda in ogenj sta temelj kemije, predvsem pa biokemije.
Ogenj, ki se imenuje Agni
Spomnimo se, da vse presnovne procese v telesu uravnava Pita doša. Dobesedni prevod besede Pita je “kislina”, tako da že sama beseda pove, da gre za prebavo in biokemične procese. In v Ajurvedi je Pita doša sestavljena iz ognja in vode.
Poseben del tega principa je Agni, kar v prevodu iz sanskrta pomeni ogenj. Agni predstavlja ogenj prebavnega sistema in je odgovoren za prebavo vsega, kar človek je, pije, vonja, sliši, vidi, dotakne … Agni preoblikuje vse, kar pride v telo in duha.
Prekuhavanje vode vpliva na Agni v vodi
Ko pijemo neprekuhano vodo mora naš notranji Agni prebaviti vse bakterije, parazite, spore in plesni, ki jih voda vsebuje. Če je Agni šibek, pride do bolezni. To je razlog, zakaj so mnogi zahodnjaki dobili grižo takoj, ko so prispeli v Indijo. Če pa je zunanji Agni že uničil nezaželene snovi v vodi, se bolezen ne pojavi. Zdaj je jasneje, zakaj se voda (in hrana) kuha. V preteklosti, ko se je kuhalo na odprtem ognju je to bilo vidno s prostim očesom – s kuhanjem se ogenj (agni) poveča. Kuhana voda ima presežek Agnija in zato se v telesu lažje prebavi in spodbuja imunski sistem.
Redna uporaba prekuhane vode krepi imunski sistem, mu daje moč in energijo. To je še posebej priporočljivo za ljudi, ki so že bolni.
Kdaj pomaga prekuhana voda?
Na splošno lahko rečemo, da vse bolezni vzniknejo zaradi kopičenja strupov v telesu. Ko je Agni močen se absorbirajo koristne sestavine hrane in sodelujejo pri normalnem razvoju tkiva, medtem ko neuporabne sestavine hrane izvržemo skozi črevesje in urin. Ko pa je Agni slab se del hrane niti ne absorbira niti izvrže. Ta del hrane ostane, gnije v črevesju in ustvarja lepljivo snov neugodnega vonja, ki se imenuje Ama. Kopičenje Ame v različnih delih telesa je osnova za vsako bolezen.
Prav zato, Ajurveda priporoča uporabo vroče, prekuhane vode za različne bolezni. To je najbolj očitno v primeru povišane telesne temperature. V nujnih primerih, ko je visoka temperatura posledica gripe ali prehlada, Ajurveda predpisuje, da rabimo vodo, ki je pripravljena po »pol pol principu«. To pomeni, da liter vode vrete dokler ostane še zgolj polovica oz pol litra, preostanek spravimo v termovko. Če bolnik vsake pol ure popije od enega do dveh požirka vroče vode, bo vročina hitro minila.
Seveda voda ne sme biti tako vroča, da vam opeče jezik, temveč vroča toliko kot na primer čaj. Redna uporaba vroče, prekuhane vode, ki je vrela dokler ni ostalo 75 odstotkov začetne količine, je priporočljiva za vse kronične in trdovratne bolezni, kot so astma, artritis, kolitis, migrene, sinusitis, angina pektoris in druge bolezni srca, celulita, debelosti ipd.
Recept za globoko čiščenje
Po drugi strani, kronično povišana telesna temperatura kaže, da je Ama prisotna globoko v tkivih in da je spustila korenine. Tukaj se priporoča slavni ajurvedski recept, imenovan šadangpanija. To je voda, kuhana do preostanka dveh petin začetne količine.
S kuhanjem, vrenjem litra vode zmanjšajte začetno količino na 0,4 litra vode in jo dajte bolniku. V tej terapiji bolnik ničesar ne vnaša v telo, razen te vode, zato lahko zdravljenje traja do tri dni, odvisno od bolnikove moči in bolezni. Takšna terapija se izvaja le pod zdravniškim nadzorom.
Močan Agni – zdrav človek
Agni je osnova avtoimunskega sistema in uniči vse škodljive snovi, ki se pripravljajo, da ogrozijo naše telo – bodisi mikroorganizmi, strupi, telesni odpadki, čustva, podnebni dejavniki in drugo. Ko je Agni močan se upre vsaki bolezni. Nasprotno, šibek Agni vodi do kopičenja škodljivih snovi v telesu in do mnogih akutnih in kroničnih bolezni. Okrepite Agni in si zagotovite dolgoživost in optimalno zdravje.
Vse dobro!
dr. Maja Kolarević