Tokrat bomo govorili o odnosu med hrano, razpoloženjem in prebavo.
Kako hrana vpliva na naše razpoloženje?
Hrana, ki jo jemo ima pomemben vpliv na naš um in srce. Lahko bi celo rekli, da je narava našega uma in čustev odvisna od hrane, ki smo jo zaužili. In nasprotno, stanje našega uma, čustev, inteligence in čutov – in naše celotno stanje zadovoljstva – vse to, po drugi strani vpliva na prebavo, absorpcijo in eliminacijo hrane, ki smo jo zaužili.
Prebavni encimi in presnovni procesi so podobni požaru, ki se imenuje v Sanskrtu Kaya Agni. Kako dobro smo prebavili hrano je odvisno od moči našega Agnija. In ker Kaya Agni vpliva tudi na Agni (metabolizem) v tkivih in celicah telesa, vsaka motnja v prebavi vpliva na naše celotno fiziologijo.
Lahko rečemo, da je celotno zdravje in sreča vsakega od nas, odvisna od moči in delovanja našega Kaya Agnija, torej naše prebave. Pravzaprav se ena od glavnih smeri Ajurvede imenuje Kaya Chikitsa, ki se ukvarja z uravnovešenjem Kaya Agnija in celotnemu sistemu telesa in uma prinaša zdravje in srečo.
To pomeni, da tako hrana kot naše razpoloženje vplivajo na našo prebavo, in obratno; moč naše prebave vpliva na naše razpoloženje.
Povezava med hrano, razpoloženjem in možgani
Možgani so eni od treh Maha Marm – tri glavne stikalne točke med zavestjo in fiziologijo. Te tri glavne razdelilne točke se nahajajo na glavi (Shiras Marma), srcu (Hridaya Marma) in mehurju (Basti Marma).
Po drugi strani, imajo te tri Maha Marma točke vsaka svoj Agni ali proces presnove, ki ima vsak svoje funkcije. Na primer, Agni za glavo se imenuje Medo Agni in ureja inteligenco. Agni za srčno marmo se imenuje Smriti Agni in upravlja spomin. To ni spomin, ki vključuje opozarjanje na naš nakupovalni seznam. To je spomin naše osnovne narave – absolutna, čista zavest. Ta Agni se nahaja v srcu, saj se v Ajurvedi srce šteje za sedež zavesti. Agni v medeničnem dnu, ki vključuje mehur in reproduktivne organe, se ukvarja z regeneracijo in se imenuje Prajanana Agni.
Ko gre naša hrana skozi uravnotežen proces prebave in transformacije, Kaya Agni nahrani vso fiziologijo – vključno te tri Maha Marme in njihove Agnije, ki ustvarjajo ravnovesje uma in razuma, srca in čustev in regeneracijo telesnih funkcij. Ko so ti trije Agniji v ravnovesju, negujejo proces prebave.
Če pa so ti trije Agniji neuravnovešeni, vplivajo na prebavo in ustvarjajo neravnovesje. Če um ni v stanju sreče, je lahko motena prebava s strani Medo Agnija, Prajanana Agnija pa lahko povzroči tudi motnje. Toda glavni vzrok prebavnega neravnovesja je takrat, ko je srce (Smriti Agni) nesrečno ali moteno.
Če povem na drugačen način: Agni, v svojem stanju ravnovesja ima velik vpliv na te tri Maha Marme možganov, srca in regenerativnih sistemov. Te tri Maha Marmas imajo velik vpliv na Agni. V njihovem uravnovešenem stanju se telo in um povežeta na način, da izkušamo srečo, jasno razmišljanje, očiščeno zavest in celo čustva.
Hrana, ki izboljša prebavo, srečo in dobro počutje
Biti – doživljati globoko notranjo tišino med meditacijo – je vir sreče. Živila, ki poživijo stanje biti prinašajo fiziologiji vir blaženosti, kar je čista zavest. Ko odpremo vsako celico fiziologije, vsako molekulo fiziologije, vsako pot te celice k viru blaženosti, takrat lahko vrednost zavesti vstopi v našo celico.
Kako uživati blaženost hrane, ki jo jemo?
- Jejte živila, ki so ekološko pridelana. To je zelo pomembno, da je hrana, ki jo jeste brez pesticidov, herbicidov in gensko spremenjenih organizmov.
- Jejte hrano, ki jo pripravlja oseba, ki uživa čistost duha in jo servira sočutna oseba.
- Jejte z umirjenimi misli. Vzemite si nekaj trenutkov tišine, da blagoslovite hrano, ki jo jeste.
- Vsak dan si vzemite čas, da se razbremenite od stresa, na primer z meditacijo.
- Načrttujte jedi, ki vsebujejo vseh šest okusov: sladko, kislo, slano, grenko, trpko in pikantno.
- Načrtujte uravnotežene obroke, ki so bogati s hranili in vključujejo ustrezne beljakovine, sveže sadje in zelenjavo.
- Utrjujte prehranjevanje ob istem času vsak dan.
VSE DOBRO …