Pred tisočimi leti so v Indiji pod polno luno v vročih poletnih nočeh ajurvedski vaidye ali zdravilci zbirali kapljice rose iz modrih in belih lotosov in jih shranili za medicinske namene. Glede na spise, če na jezik položimo kapljico te dragocene tekočine, bo ohladila celo naše telo. Ta »lunin znoj« pomirja pita došo, subtilno energijo, ki nadzoruje metabolizem in lahko povzroči pregrevanje, ko je zunaj vroče.
Če se počutimo dehidrirani, prepoteni ali razdražljivi imamo najverjetneje povečano pito. Drugi opozorilni znaki vključujejo vnetje kože, zakisan želodec, pekoče občutke v telesu, rdeče oči in ognjevitost.
Ko je pita v ravnovesju je življenje dobro: izkušamo neprimerljivo energijo in zagon, mentalno jasnost, radost, vitalnost in moč. Tukaj nekaj nasvetov za uravnovešanje pita doše v času poletne vročine:
Načelo nasprotij
Velik del modrosti ajurvede temelji na ideji, da »podobno veča podobno«. Če na primer ognjeni, temperamentni poslovnež uživa vročo, pikantno hrano, ko je zunaj 40˚, bo postal samo še bolj vroč in razdražljiv. Zato ajurveda neravnovesja obravnava s svojimi nasprotji. Vaidya bi temu človeku predpisal hladilna živila kot so kumare, da bi dušile odvečni ogenj, mu rekel, naj gre na plavanje in si vzame čas, da se »ustavi in zavoha vrtnice« – dobesedno. To načelo je tako preprosto, da ga je enostavno prezreti, a ko ga enkrat uporabimo v svojem vsakdanjem življenju, bomo presenečeni, kako hitro lahko uravnovesimo svoje telo in duha.
Pazimo, kaj (in kdaj) jemo
Zajtrk in kosilo jemo preden sonce začne pripekati. Naš agni ali prebavni ogenj je poleti nizek, zato je naš apetit šibkejši kot v hladnejših letnih časih. Pravzaprav je najnižji v najbolj vročem delu dneva, zato poskusimo zajtrk in kosilo uživati pred 11. uro in lahko večerjo, ko sonce začne zahajati.
V poletnih mesecih se izogibamo vroči, pikantni in slani hrani, ker bo povečala pita došo. Tudi žgane pijače, rdeče vino in rdeče meso so preveč ogrevalne za poletje.
Namesto tega uživamo sladko, grenko in trpko hrano. Ti okusi pomirjajo pita došo. Najboljša poletna hrana je narejena iz mleka, jogurta, gheeja, kumar, jabolk, hrušk, melone, lubenice, svežega koriandra, belušev, artičok, brokolija in basmati riža. Za zajtrk lahko poskusimo pšenično kremo, kuhano z mlekom in ščepcem kardamoma in sladkorja. Za kosilo ali večerjo si priskrbimo tudi dnevni odmerek listnate zelenjave. Idealne so sveže solate z oljčnim oljem. Sladica? Puding iz tapioke ali skodelica sladkega jogurta z 1/2 čajne žličke sladkorja.
Ostanimo hidrirani
Vsak dan popijemo vsaj 4 do 6 skodelic vode, skupaj s hladilnimi pijačami, kot sta sveža kokosova voda in sok iz lubenice. Naredimo si lahko lastno kumarično mleko, tako da zmešamo 1/2 skodelice olupljenih kumar v 1 skodelici mleka s ščepcem sladkorja, ki ga lahko okrasimo z vrtnicami. Ali pa si pripravimo elektrolitski napitek: kozarcu hladne vode dodamo 1 čajno žličko limetinega soka in sladkorja ter ščepec kamene soli.
Sonce in Luna
Sončna svetloba je v zmernih količinah bistvenega pomena za naše zdravje in dobro počutje, prav tako pa tudi mesečina. Tu je nekaj nasvetov za povečanje naših prednosti:
Izogibamo se neposredni izpostavljenosti soncu od 10. do 15. ure. Če moramo podnevi preživljati čas na prostem, nosimo ohlapna udobna oblačila iz bombaža ali svile, da bo koža lahko dihala. Nosimo barve, ki odsevajo sončno svetlobo, na primer bela, modra, zelena ali siva, in hladilni nakit iz kroglic sandalovine, žada, biserov, kristalov ametista, mesečevega kamna, kristalov malahita ali srebra. Glavo senčimo s klobukom s širokim robom.
Uživamo tudi v mesečini. Zvečer se odpravimo na sprehod po plaži ali v hladno zelenico. Nosimo bela oblačila in v laseh bele rože, da lahko absorbiramo lunine hladilne žarke, ki pomirjajo pita došo.
V vročini ne športamo
Vodni športi, kot so plavanje, potapljanje in vaterpolo so idealni za poletje. Vse druge vadbe pa prihranimo za zgodnje jutro ali pozni večer.
Pomirimo sončne opekline
Zmešamo enake količine sandalovine in kurkume v prahu z malo hladne vode in nanesemo pasto na sončne opekline. Ali pa si kožo naoljimo s kokosovim oljem ali gelom aloe vere.
Poletna joga
Med dobre hladilne jogijske položaje spadajo riba, kamela, čoln, kobra, krava in drevo. Vadimo sithali / sitkari hladilno pranajamo. In ne pozabimo na meditacijo – znižala bo našo duševno / čustveno temperaturo.
Ostanite ohlajeni in v ravnovesju. Vse dobro!